Volgens Duitse media is de Europese Centrale Bank (ECB) heel erg aan het ploeteren met de stresstests van Europese grootbanken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De koers van Fugro reageert vanochtend weinig op de bekendmaking van de halfjaarcijfers. De bodemonderzoeker meldde over het eerste halfjaar een nettoverlies van 271 miljoen euro vanwege al eerdere bekendgemaakte afwaarderingen ter waarde van 347 miljoen euro. Operationeel gezien ging het niet al te best en schrompelde de marge ineen van 11,4 naar 2,1 procent. Dat komt omdat olie- en gasmaatschappijen erg terughoudend zijn met investeringen. Bovendien was het eerste kwartaal zeer slecht. Fugro rekent op een wat betere tweede helft, maar het zal niet overhouden zolang de investeringen in de sector op een laag pitje blijven. Fugro waarschuwde ook voor nieuwe verliesposten als de markt voor de Geoscience-activiteiten niet verbetert.

2. Er blijft weinig over van de marktkapitalisatie van Imtech. Vanochtend keldert de koers meer dan 10 procent naar 29 eurocent. En daarmee komt de marktkapitalisatie uit op een schamele 132 miljoen euro, wat in het niet valt ten opzichte van de nettoschuld van een miljard euro. Vanochtend schreef het Financieele Dagblad dat de enige uitweg voor Imtech is dat de financiers hun schulden omzetten in aandelen, met alle gevolgen van dien voor bestaande aandeelhouders. De verkoop van bedrijfssegmenten zou namelijk niet genoeg opleveren om de balans te stabiliseren.

3. De koers van BAM maakt vanochtend een wonderbaarlijke wederopstanding door nadat het fonds op vrijdag op onverklaarbare reden boem deed en ruim 17 procent verloor. BAM meldde vanochtend dat het over de eerste zes maanden van het jaar een break-evenresultaat voor belasting zal boeken en dat het binnen de convenanten van de banken is gebleven. Dat lijkt zorgen over nieuwe lijken in de kast weg te nemen nadat BAM vorige maand een winstwaarschuwing afgaf vanwege projectverliezen, waarop de koers met een kwart kelderde.

4. Volgens Duitse media is de Europese Centrale Bank (ECB) heel erg aan het ploeteren met de stresstests van Europese grootbanken, één van de laatste stappen voordat de centrale bank de resultaten van het grootschalige onderzoek naar het Europese bankwezen eind oktober onthult. De banken moeten van de ECB zelf een stresstest uitvoeren die voldoet aan de eisen van toezichthouders. De banken rapporteren vervolgens de resultaten van de stresstest aan de ECB. Maar volgens weekblad Euro am Sonntag is het een puinhoop omdat de banken niet op uniforme wijzen de resultaten doorgeven aan de ECB, die daardoor door de bomen het bos niet meer ziet.

5. De Italiaanse premier Matteo Renzi had afgelopen weekend een interview met de Financial Times. De zakenkrant vroeg om Renzi's reactie nadat vorige week bleek dat de Italiaanse economie in het tweede kwartaal onverwacht was gekrompen, wat ECB-president Mario Draghi in donderdag tijdens zijn maandelijkse persconferentie toeschreef aan het gebrek aan structurele hervormingen in Italië. Draghi suggeerde dat Italië een voorbeeld moet nemen aan Spanje, dat in de ogen van de bankpresident juist wél groeit omdat het structurele hervormingen heeft doorgevoerd. Renzi zei echter niet onder de indruk van Spanje te zijn en alleen Duitsland als voorbeeld te nemen.

Renzi's, die terloops beloofde dat het begrotingstekort onder de 3 procent zal blijven, is momenteel gepreoccupeerd met constitutionele hervormingen om van Italië weer een bestuurbaar land te maken. Renzi wil de macht van de Senaat (die op een zeer ingewikkelde wijze wordt gekozen) inperken zodat de wetgevende macht alleen ligt bij het Lager Huis. Op vrijdag ging de Senaat eindelijk akkoord met de hervormingen, maar Renzi heeft nog een lange weg te gaan. Het Lager Huis en vervolgens beide huizen van het parlement moeten akkoord gaan. En als klap op de vuurpijl moet er ook nog een referendum worden gehouden over de hervormingen.

6. Renzi sprak dit weekend ook nog met La Stampa. Hij zei tegen de Italiaanse krant weinig illusies te hebben over de toestand van de Italiaanse economie, die afgelopen kwartaal met 0,2 procent kromp, waarop kranten kopten dat Italië weer in een recessie is beland. "Het overdrijven van de bbp-cijfers is iets wat ik respecteer maar ik zie het niet zo" omdat Italië niet in een nieuwe recessie is beland, aldus Renzi. Italië "is er nooit uit gekomen". Wat Renzi bedoelt kun je zien in de grafiek (klik voor vergroting), die de groeicijfers in perspectief plaats door ze te indexeren, waarbij het piekjaar 2007 op 100 is gezet.

gdp (2)

Pas als de piek is geëvenaard, is een economie herstelt. En dan blijkt dat Spanje nog een lange weg te gaan heeft, dat de Nederlandse economie niet voor uit komt en dat Italië alleen maar dieper in het moeras zakt.

7. Doordat de rente zo sterk is gedaald heeft Duitsland sinds 2007 120 miljard euro minder aan rente over de staatsschuld betaald, meldt Die Welt. Korte tot lange rentestanden zijn naar bodemniveaus gedaald door renteverlagingen door centrale banken. Belangrijker is nog dat de private sector per saldo niet leent en schulden aflost, waardoor de geld- en kapitaalmarkten zeer ruim zijn en overheden goedkoop kunnen lenen van risico-averse beleggers die vanwege de zwakke economische groei een veilig heenkomen zoeken voor hun kapitaal.

8. Als het aan de Duitse autolobby ligt, kunnen werknemers in de auto-industrie een door de Bundesbank gesteunde loonsverhoging van 3 procent op hun buik schrijven. Matthias Wissmann, de topman van de Duitse autolobby VDA, zei tegen Taggespiegel dat er rekening gehouden moet worden met het feit dat Duitse autoproducenten moeten concurreren met de VS en Azië.

9. Vandaag is de beursagenda zo goed als leeg, behalve de mogelijke bekendmaking van de Russische groeicijfers voor het tweede kwartaal. Pas op woensdag wordt het spannend met de bekendmaking van de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor juli.

10. Europese aandelenbeurzen zijn vanochtend begonnen te herstellen van de door geopolitieke spanningen veroorzaakte verliezen van afgelopen week. En doordat beleggers wat minder bezorgd zijn over de toestand in met name Oekraïne, is de lange rente ook een beetje aan het stijgen nadat vorige week onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk de 10-jaars rente zagen dalen naar het laagste niveau ooit.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl